Εννιά γάμοι

Λαογραφικά

Εννιά γάμοι στο Δοτσικό

Το καλοκαίρι του 1954 και τον Μήνα Ιούλιο και συγκεκριμένα επί τις 23-26 συνέβη ένα συγκλονιστικό γεγονός στο Χωριό μας. Εκείνη την εβδομάδα και ειδικότερα το τριήμερο από τις 23 Ιουλίου ημέρα Σάββατο μέχρι και τις 26 Ιουλίου ημέρα τρίτη γιορτής της Αγίας Παρασκευής και ημέρα που Πανηγυρίζει το χωριό μας.

Εκείνο λοιπόν το Καλοκαίρι πριν 57 χρόνια έγιναν ταυτόχρονα εννέα γάμοι μαζί γεγονός που είναι συγκλονιστικό και αξιοθαύμαστο σε ένα χωριό σαν το Δοτσικό να γίνουν 9 γάμοι μαζί.

Γι αυτό τον λόγο θα θέλαμε να αναρτήσουμε την φωτογραφία που την έχουμε και στο ημερολόγιο του 2011 στο site γιατί αποτελεί ένα γεγονός εντυπωσιακό και αξίζει θαυμασμού. Είναι από τα γεγονότα που μένουν πάντα στην ιστορία και στην μνήμη των ανθρώπων που διαβάζουν τέτοια γεγονότα αλλά κυρίως σε συγγενικά πρόσωπα ,από γενιά σε γενιά , από τα 9 ζευγάρια που ήταν στους γάμους. Να αναφέρουμε ακόμη ότι και οι 9 γαμπροί και νύφες έχουν καταγωγή από το Δοτσικό.

Παλιότερα οι γάμοι γινόταν καλοκαίρι γιατί οι περισσότερες οικογένειες ασχολούνταν με την Κτηνοτροφία και κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτέμβριο ήταν μήνες χαλάρωσης με την έννοια ότι είχαν την μικρότερη απασχόληση. Ακόμη το καλοκαίρι ήταν η περίοδος που αντάμωναν όλες οι οικογένειες στο Δοτσικό, επιστρέφανε από τα χειμαδιά για να ξεκαλοκαιριάσουν το κοπάδι τους και ήταν και αυτός ο λόγος που φρόντιζαν να παντρεύονται την καλοκαιρινή περίοδο γιατί ήταν όλοι οι συγγενείς μαζί.

Πέραν αυτών των αιτιών το να γίνουν 9 γάμοι σε ένα Σαββατοκύριακο σε ένα χωριό σαν το Δοτσικό και πέρα το ότι είναι γεγονός και έχει γίνει άξιον θαυμασμού, πρέπει όλοι οι κάτοικοι να γνωρίζουμε αλλά και να το διαδώσουμε σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, γιατί ποιός ξέρει ίσως μας γράψει κάποια σελίδα των πιο παράξενων γεγονότων που έχουν γίνει!

Τα ονόματα που είναι στην φωτογραφία με τη σειρά είναι τα εξής:

  1. Σοφία Μπαρμπαγιάννη - Κλεάνθης Γκαραγκούνης
  2. Ελένη Δημότσιου - Δημήτριος Τσότσας
  3. Δήμητρα Βέρρα - Βασίλειος Καψάλης
  4. Μελπομένη Βέρρα - Δημήτριος Τσιαπάρας
  5. Ουρανία Γιώτση - Νικόλαος Τσιαπάρας
  6. Ουρανία Τσακνάκη - Κων/νος Παπαιωάνου
  7. Ελένη Χαρμαντά - Αχιλλέας Τσονούλης
  8. Αφροδίτη Πούλιου - Κων/νος Γιαννής
  9. Μαρία Τσιανάκα - Γεώργιος Παζιούλης
Εννιά νεόνυμφα ζευγάρια  
MOBILE APP

Δοτσικό στο κινητό!

Πατήστε το κουμπί «Εγκατάσταση» και αποκτήστε την εφαρμογή του Δοτσικού στο κινητό σας

Εγκατάσταση