Περιγραφή

Το Χωριό

Το Δοτσικό είναι ορεινός οικισμός του νομού Γρεβενών σε υψόμετρο 1.060 μέτρων. Έχει μόνιμο πληθυσμό 39 κατοίκους (απογραφή 2011) και είναι στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Γρεβενών προς τα όρια με τον νομό Κοζάνης, στις ανατολικές κλιτείς της Σκούρτζας, κορυφής της βόρειας Πίνδου. Βρίσκεται 32 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης των Γρεβενών, ενώ απέχει 199 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 447 χλμ. από την Αθήνα.

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του Δοτσικού είναι το τοξωτό πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, χτισμένο το 1804 από «πετράδες» της περιοχής. Υπάρχουν αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία με σημαντικότερο όλων την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη το 1865.Ακόμη έχει το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στη θέση «Κιάφα» καθώς και της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο του χωριού. Επιπλέον, τα περισσότερα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου: «Ο Μεγαλέξανδρος» έγιναν στο Δοτσικό.

Ένας περίπατος στα καλντερίμια του χωριού και τα πέτρινα σπίτια που θυμίζουν μικρούς πύργους, σε μεταφέρουν σε αλλοτινές νοσταλγικές εποχές. Επειδή το Δοτσικό βρίσκεται πολύ κοντά σ’ ένα ωραίο πευκόδασος, μπορεί κανείς να αναζωογονηθεί κάνοντας μικρούς ή μεγάλους περιπάτους σε πολύ ωραίες τοποθεσίες όπως: «Το μελίσσι» μια μικρογραφία των Μετεώρων, το «Βαένι» όπου υπάρχει ένας μικρός καταρράκτης. Στη θέση «Ογλάς» θα θαυμάσει κανείς απομεινάρια άλλης ζωής, συγκεντρώνοντας απολιθωμένα όστρακα. Μια άλλη προσφορά της φύσης του Δοτσικού είναι η μεγάλη ποικιλία μανιταριών.

Πανοραμική άποψη του Δοτσικού  
To πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού  
Καφενείο στο Δοτσικό κάτω από πλάτανο

Photo by Thomas Bitziouras

 
MOBILE APP

Δοτσικό στο κινητό!

Πατήστε το κουμπί «Εγκατάσταση» και αποκτήστε την εφαρμογή του Δοτσικού στο κινητό σας

Εγκατάσταση